sebtapasz

Sebtapaszok sérülések kezelésére őszi túrázások alatt

A csodás őszi kirándulások idején fertőtlenítők, sebtapaszok a sérülések kezelésére feltétlenül legyen a hátizsákban, hiszen ilyenkor elsőként magunkra számíthatunk a probléma megoldásában. Az őszi túrázások feltöltik a testet, lelket, a színes falevelek látványa és a jó levegő úgy vonzzák az embert a természetbe, mint a mágnes. De bármennyire is óvatosak vagyunk, kisebb-nagyobb sérülések az ilyen természetjárás során is előfordulhatnak, melyeket hirtelen orvosolni kell, szükségessé válik kötszer vagy sebtapasz.

Sebtapasz a sérülések kezelésére őszi túrázások alatt

A sebtapaszok szinte minden háztartásban megtalálhatóak, hiszen a konyhai balesetek, barkácsolás, kertészkedés, játszás során előforduló sérülések, horzsolások gyors leragasztására kiválóak. 

Azt sokan tudják, hogy léteznek vízhatlan sebtapaszok (vízálló sebtapaszok) vagy hogy méretileg, anyagukban is van eltérés, meg azt is, hogy gyerekeknek szánt mintázattal is vásárolhatóak. De arról keveseknek van információja, hogy milyen fő sebtapasz fajták léteznek, mire való az összehúzó tapasz vagy éppen miként zajlik egy bokasérülés kezelése. 

Sebtapasz fajták

A sebek bárhol, bármilyen tevékenység közben előfordulhatnak, fontos, hogy a seb védve legyen a fertőzésektől, ezért ajánlott fertőtleníteni és sebtapasszal, kötszerrel leragasztani.

A legismertebb sebtapasz fajták:

 • vízálló sebtapasz (vízhatlan sebtapasz) és nem vízálló
  • ujjtapaszok
 • normál vagy vágható sebtapaszok
 • ragtapaszcsíkok
 • gyerek sebtapasz (mintás)
 • összehúzó sebtapasz, sebzáró csíkok
 • antibakteriális sebtapaszok
  • vízhólyag tapaszok
 • hipoallergén tapaszok

Vízhatlan sebtapasz

A vízhatlan sebtapaszok vagy más néven vízálló sebtapaszok a vízparti nyaralások és strandolások elmaradhatatlan kellékei. Egy kis horzsolás, egy kavics okozta seb vagy egy medence csempe miatti sérülés, és máris kellemetlenné válik a fürdés, ráadásul a sebnek sem tesz jót, ha védtelen a fertőzésektől.

Ha van a táskában néhány vízhatlan sebtapasz, azonnal beragasztható a seb, sőt az ijedt, sírós gyermekek is hamar megnyugtathatók a kedvükre való mesefigurás, állatos vagy kisautós vízálló sebtapaszok felragasztásával. 

Összehúzó tapasz

Főként a vágott sebeknél van jelentőségük az összehúzó tapaszoknak. Ezek szépen összehúzzák a két sebszélt, hogy a gyógyulás minél szebben, akár maradandó heg nélkül történjen. A seb összehúzó tapaszok garantálják a seb összezárását és megakadályozzák annak szétnyílását. 

Őszi túrázás alkalmával ajánlott az elsősegély felszerelésbe sebzáró tapaszt is tenni, hiszen a sérülés után még haza is kell menni, a seb fokozott terhelésnek van kitéve, fontos, hogy maradjon „zárva”, amennyire lehet.

Kötszer sérülések kezelésére

Régebben, amikor nem voltak a sebtapaszok ennyire elterjedve és nem volt belőlük szinte minden helyzetben jól funkcionáló típusok, legfőképpen ismert és alkalmazott volt a kötszer sérülések kezelésére. 

Kötszerként általában gézlapot és ragasztócsíkot használnak, ezek is jól teljesítenek, főként, ha nedves, gennyező sebekről van szó, vagy krémeket is alkalmazni kell mondjuk fertőzések, fekélyek esetén, ma is az elsődlegesen választandók a jó minőségű kötszerek.

Boka sérülés kezelése

A természetjárások alkalmával sajnos egy boka sérülés kezelése is szükségessé válhat, elég egy rossz lépés, egy hirtelen egyensúlyzavar és máris a boka látja kárát. 

Egy rándulás esetén a bokaszalag megnyúlik, a sérülés területe beduzzad, nyomásra, terhelésre fájdalommal reagál. A bokaszalag megnyúlását pihentetéssel, szorítókötéssel és hideg borogatással ajánlott kezelni. 

Ha nyílt seb is keletkezik, a boka sérülés kezelése megfelelő méretű sebtapaszos vagy szakszerű kötszeres ragasztással is ki kell egészüljön, miután fertőtlenítésre került a sérülés. 

Aki előrelátóan felkészül az esetleges sérülésekre, balesetekre az őszi kirándulások, biciklitúrák, gyalogtúrák alkalmával is, könnyebben átvészeli a kellemetlen pillanatokat is, és a váratlan esemény nem teszi tönkre az élményt!